Strani

torek, 26. maj 2015

Moja prva knjiga

Učenke, ki redno obiskujejo bralne urice, so si izdelale čisto prav knjige.
Najprej so napisale zgodbe, v katerih nastopajo kot glavne junakinje.
Nato smo s skupnimi močmi pripravili ilustracije - fotografirali smo posamezne prizore iz zgodb. Sledila je le še izdelava knjige in nastali so lepi izdelki - in še lepši spomini.







Naredimo si laterne

Z dvema skupinama učencev partnerske šole smo polepšali prazne kozarce za kumare s servietno tehniko in si izdelali laterne. Kako smo prišli do te ideje? Brali smo zgodbo o Aladinu in njegovi čarobni svetilki.
Na fotografijah ustvarjajo učenci skupine posebnega oddelka.




Baloni, baloni ...

Kaj vse se da narediti s pomočjo balonov!

Na OŠ Stanka Vraza smo z učenci brali zgodbo za sprostitev, nato pa napihnili balone ... in ustvarjanje se je začelo. Eno si nanje lepili koščke papirja, drugi pa so izdelali čisto prave, simpatične klovne.



nedelja, 24. maj 2015

Dobrote slovenskih kmetij

Z učenci matične in partnerske šole smo obiskali 26. razstavo dobrote slovenskih kmetij, ki je potekala v Minoritskem samostanu na Ptuju. Mesni, mlečni izdelki, vloženo sadje in zelenjava, sokovi ...










Fotografski natečaj "Tančice mladosti"

Trije učenci naše šole so se s svojimi fotografijami prijavili na fotografski natečaj Mladinskega centra Ormož. Izmed devetih poslanih fotografij so bile tri fotografije učenk Line in Špele razstavljane v MC Ormož. Učenka Lina H. je prejela nagrado za četro mesto med osnovnošolskimi fotografijami omenjenega fotografskega natečaja.


Bezgov sirup

Bezeg raste v grmih, ki sežejo tudi do deset metrov visoko. Njihovi cvetovi so rumenkasto bele barve in imajo zelo značilen vonj, ki je tudi izjemno intenziven. Bezeg načeloma cveti v juniju, jagode iz cvetov pa dozorijo nekje v septembru. V gozdu ga boste bolj težko našli, navadno pa raste ob jasah ali na robu gozda, marsikje pa ga zdaj že načrtno zasadijo na vrtu.
Ker ima ta rastlina mnoge zdravilne lastnosti, so ga v preteklosti imenovali »zdravilna skrinjica kmečkih ljudi«. Pomaga pri številnih težavah, od sladkorne bolezni pa do vročine, prehladov in senenih nahodov, celo čisti kri in spodbuja delovanje znojnic. 
 Ta cenjena rastlina je namreč uporabna prav cela, vse od poganjkov, listov in cvetov, do notranjih plasti lubja na koreninah. Mlade poganjke, liste in cvetove pa je potrebno nabirati že zgodaj spomladi in to obvezno ob sončnem vremenu. Kot smo že omenili imajo cvetovi bezga  tipično rumenkasto belo barvo. Listi in mladi poganjki bezga vsebujejo nekatere sestavine, katere v naših telesih vzpodbudijo delovanje žlez znojnic in s tem posledično vplivajo na pospešeno izločanje seča ter odvajanje strupenih snovi iz telesa.
Skupaj z učenci smo se lotili priprave bezgovega sirupa, ki smo ga shranili v manjše steklenice.






x

Jogurtovi napitki

Osvežilni sadni napitki so bili tema tokratne delavnice. Borovnice z dodatkom banane, maline z in jagode so bile osnovne sestavine za pripravo sadnega napitka, kateremu smo dodali še navadni jogurt.



Stojnica o Središki rimski vili

Z učenkami 6. in 7. razreda, ki so sodelovale na festivalu Turizmu pomaga lastna naloga smo na stojnici v avli šole prestavile raziskovalno nalogo z naslovom Središka rimska vila. Učenci so spoznali rimsko kulinariko, njihova oblačila, seznanili pa so se tudi z najdiščem rimske vile na Cirkevci.




ponedeljek, 18. maj 2015

Sadna rulada na partnerski šoli

Sadne sladice oblite s čokolado učence vedno znova navdušijo, zato smo tudi na partnerski šoli pripravili rulado, ki smo jo napolnili z bananami in čokoladno kremo.
Ločevanje rumenjakov, priprava biskvitnega testa ter kreme sta zaposlila učence, ki so nestrpno čakali končni rezultat. "Odlično smo spekli", smo slišali komentarje.





Akacija (Robinia pseudoacacia)

Akacija ima okusno belo cvetje, izvira iz Severne Amerike in je bila prinesena v Evropo v 16. stoletju, kjer se je hitro razširila.
Akacija je dragocena zdravilna rastlina. Čaj narejen iz njenih cvetov je dober za pomirjanje kašlja. Učinkuje proti vnetjem, krčem in je tudi blago odvajalo. Lahko se uporablja za sprožitev potenja ter za zaviranje nastajanja želodčne kisline. Akacija se lahko uporablja tudi kot aroma pri peki ali za čaje ter v kozmetiki za glajenje kožnih gub in izboljšanje tonusa kože. Nekaj akacijevih cvetov lahko dodamo tudi v kopel za sprostitev.


Cvetje akacije je treba nabirati ob začetku cvetenja, maja in junija. Takoj odstranimo zelene peclje in posušimo cvetne liste.

Zaradi svoje prijetne arome se akacija uporablja za izdelavo sirupov, pa tudi v industriji parfomov. Iz fermentiranih cvetov izdelujejo likerje, medtem ko so v testu ocvrti cvetovi posebna sladica. V šoli smo pripravili maso, v katero smo namočili akacijeve cvetove, ki smo jih ocvrli.




Potopisno predavanje o Japonski

Utrip nekaj najbolj poznanih japonskih mest smo spoznali preko treh letnih časov. Potovanje smo pričeli v jeseni v pokrajini Kansai v nekoč cesarskih mestih Kyoto in Nara, ter danes tretjem največjem mestu, Osaki.
Zimo smo preživeli med stolpnicami in muzeji glavnega mesta Tokia, spomladi pa smo se sprehodili pod svetočimi češnjami v njegovih parkih.
Potem smo se vrnili v pokrajino Kansai, kjer smo ponovno obiskali Kyoto, nato pa smo pot nadaljevali do dveh tragičnih mest - Hirošime in Nagasakija.
Predavatelj Tomaž Hožič nam je na zanimiv način predstavil zanimivosti iz zgodovine, običajev, vsakdanjega življenja, prehrane, hitrih vlakov in robotov.




petek, 15. maj 2015

Sadna biskvitna rulada - mačje oči

Poiskali smo recept za peko sadne rulade, ki smo jo napolnili s čokoladno kremo in svežimi bananami. Iz pripravljenih sestavin smo pripravili biskvitno maso. Pečeno smo zvrnili na mokro krpo in jo zvili z obeh strani. Med hlajenjem smo pripravili čokoladno kremo iz pudinga, mleka in margarine. Ohlajen biskvit smo namazali s kremo, na katero smo po dolžini  in širini položili dve banani. Biskvitno rolado smo zavili in jo prelili s čokoladno glazuro.

MAČJE OČI
Biskvit:
4 rumenjaki
2 dag margarine
10 dag sladkorja
5 dag mehke moke
5 dag mletih orehov
malo limoninega soka
sneg iz 5 beljakov

KREMA:
1 vrečka čokoladnega pudinga
13 dag sladkorja
2,5 dl mleka
1 vanili
7 dag margarine

 Za biskvitno maso smo stepli rumenjake, margarino in sladkor.Ko smo dobili gladko maso smo dodali moko, orehe, limonin sok in na koncu sneg iz beljakov. Biskvit smo pekli na 200 stopinj nekje 10 minut. Pečen biskvit smo zvrnili na mokro krpo in ga zvili z obeh strani.

Za kremo smo puding zmešali s sladkorjem, vanili sladkorjem in 5 žlicami mleka. Ostalo mleko smo zavreli. Puding smo zakuhali v mleko. Kremo smo večkrat premešali in jo pustili, da je postala mlačna. V ohlajeno kremo smo dodali stepeno margarino.

Ohlajen biskvit smo namazali s kremo na katero smo položili banane. Banane zavijemo z biskvitom in kremo v rulado. Biskvit lahko prelijemo še s čokoladno glazuro.