Strani

nedelja, 29. marec 2015

Velikonočni krhki piškoti

Ponovno je zadišalo iz gospodinjske učilnice. Tokrat smo se z učenci partnerske šole lotili priprave in peke krhkih velikonočnih piškotov. Najprej smo zamesili testo, ga razvaljali in s pomočjo modelčkov za piškote smo izrezali jajčka ter piščančke. Pečene piškote smo oblili s čokolado ali s sladkornim ledom, ki pa je bil pomladno zelene barve.






Peka potice in velikonočnih zajčkov

Z učenci 7. in 9. razreda smo se seznanili s peko dveh tradicionalnih jedi, ki se za veliko noč pripravljajo v naših krajih. Obiskali smo gospo Marto Gregorec, ki se ukvarja z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji in je prava mojstrica priprave tradicionalnih jedi. Gospa Marta nas je popejala v svet peke potice in kvašenih zajčkov. Pripravili smo mlečno kvašeno testo za potico ter kvašeno testo za zajčke. Med vzhajanjem smo pripravili še makov in orehov nadev. Testo za potico smo razvaljali in ga namazali z obema nadevoma. Zavito potico smo vzhajali. Iz treh različnih velikih vzhajanih kroglic smo oblikovali zajčke. Zajčke in potico smo spekli in z veseljem smo poskusili odlične dobrote.









Velikonočne košarice

Ker smo na naših delavnicah že barvali pirhe smo se tokrat lotili izdelovanja košaric. Iz tršega papirja smo oblikovali model košarice za pirhe, nato pa smo izrezali še velikonočne zajčke. Med ustvarjanjem smo neizmerno uživali.




torek, 24. marec 2015

Središka rimska vila

Z učenkami 6. in 7. razreda smo se odpravile v Mercator center na Ptuj, kjer je potekala predstavitev raziskovalnih nalog na tržnicah 29. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Ustvarjalke raziskovalne naloge Središka rimska vila so vložile veliko truda in svojega prostega časa za izdelavo raziskovalne naloge ter oblikovanje scene. Prav tako so bile odlične na predstavitvene stojnici. Stalna zasedenost naše stojnice, na kateri so obiskovalci pisali iz rimske dežele, si izdelali lovorjeve ogrlice, si dali oblikovati pričesko v rimskem stilu ali pa so se prepustili rimskim kulinaričnim užitkom je potrditev, da jim je uspelo. 
Učenkam iskreno čestitamo za srebrno priznanje, ki so ga dobile za raziskovalno nalogo ter predstavitev na stojnici. 


















Hidravlično dvigalo

Za izdelavo hidravličnega dvigala smo potrebovali posodo, cev, veliko in majhno brizgo. V posodo smo  do polovice nalili vodo. Na veliko brizgo smo nataknili cev. Skozi cev smo spustili toliko vode, da je bila napolnjena z vodo obenem pa smo odstranili vse zračne mehurčke v cevi. Na drugo stran cevi smo nataknili majhno brizgo. Potem pa smo pokrili posodo s pokrovom. Ko smo pritisnili na bat manjše brizge se je v vodi povečal tlak. Zaradi povečanega tlaka se je dvignil tudi bat večje brizge in z njim breme, ki smo ga dvignili. Ugotovili smo, da čim večja je razlika v velikosti večjega in manjšega bata, tem lažje dvignemo breme.


sreda, 18. marec 2015

Marmoriranje pirhov za natečaj


Z učenci, ki se udeležujejo te aktivnosti smo barvali pirhe,  s katerimi bomo sodelovali na 7. razstavi pirhov in velikonočnega ognja slovenskih pokrajin. Izpihana račja in gosja jajca smo barvali s tehniko marmoriranja, ki smo jo izdelali s pomočjo krep papirja. 
 
Otvoritev razstave, na kateri bodo izdelki naših učencev bo v Puščenjakovi dvorani centra Duo Veržej od 27. 3 do 4. 5. 2015. Fotografije izdelkov bodo objavljene na spletni strani www.marianum.si

 







Tekmovanje v pripravi juhe

Učenke so se razdelile v dve skupini, poslušale so navodila za pripravo gobove juhe, nato pa so začele sekljati, rezati, lupiti. Kmalu je zadišalo po praženi čebuli in jurčkih. V juho so dodale še na koščke narezan krompir ter korenček. Ker smo pripravljali smetanovo juho, smo na koncu dodali še kislo smetano.



Pralna sredstva zavirajo rast rastlin

Tokrat smo ugotavljali kako pralna sredstva vplivajo na rast rastlin. V tri steklene kozarce smo nalili mrzlo vodo. V prvem kozarcu smo pustili vodo,v drugi kozarec smo dali pralni prašek, v tretjega pa smo dodali detergent za pomivanje posode. V vse tri kozarce smo dodali semena kreše. Čez nekaj dni bomo pogledali v katerem kozarcu bodo semena vzklila.



Jaz, pravljični junak

Z dekleti, ki se nad bralnimi uricami najbolj navdušujejo, smo se lotile izdelave lastne knjige. Projekt zahteva kar nekaj priprav, zato še ni zaključen.
Vsaka si je izmislila lastno pravljico, v kateri je sama glavni književni junak. Zgodbe smo razdelile na posamezne dele, ki jih bomo tudi ilustrirale. Teh pa dekleta ne bodo risala - raje smo se fotografirale, da bo že na prvi pogled jasno, kdo je glavni junak in kdo v zgodbah nastopa. S pripravljenimi pripomočki in malo računalniške obdelave, bodo "ilustracije" primerne, da jih zalepimo v knjižice. Nastale ne bodo le zanimive zgodbe, ampak predvsem lepi spomini ...

Poglejte, kako smo se imele med fotografiranjem posameznih prizorov.