Strani

nedelja, 12. april 2015

Trenje in zračni mehurčki

Tokrat smo izvedli več poskusov. Najprej smo s pomočjo posode, elastike, sponke in vakumskega priseska izvedli poskus o trenju. Ugotovili smo, da pri drsenju nekega telesa po drugem telesu posega vmes trenje, ki ga zaustavlja. Težja telesa težje potiskamo ali vlečemo zato, ker je trenje med telesom in podlago večje. Poenostavljeno si lahko predstavljamo, da je trenje nekakšno zatikanje ene površine ob drugo. V našem primeru se je posoda zatikala ob hrapavo mizo. Težja kot je posoda, bolj se je zatikala ob mizo.



S pomočjo kozarca, napolnjenega z vodo, večje posode, velike injekcijske brizge in kratke cevke smo povzročili nastanek zračnih mehurčkov.
Ko smo z dlanjo objeli rezervoar brizge, se je toplota prenašala z dlani na stene rezervoarja in nato na zrak v rezervoarju. Zaradi tega se je zrak segreval. Zaradi segrevanja se je zrak raztezal in nekaj ga je zapustilo brizgo v obliki zračnih mehurčkov. Ohlajanje zraka v rezervoarju povzroči krčenje zraka in posledično zmanjšanje zračnega tlaka v brizgi in cevki. Zunanji zračni tlak zato potiska vodo iz kozarca v cevko.





Ni komentarjev:

Objavite komentar