Strani

sreda, 29. april 2015

V Cirkusu s Charliejem Chaplinom

Tokrat smo učence naše in partnerske šole odpeljali v manjši, a zato toliko bolj simpatičen kino v najstarejšem slovenskem mestu Ptuj. V Mestnem kinu Ptuj so za nas pripravili pravo filmsko poslastico - Cirkus, film Charlieja Chaplina.

 


Pa smo se nasmejali (vsake toliko smo se tudi krohotali) in Potepuha po ogledu poskušali tudi oponašati.  




nedelja, 26. april 2015

Zeliščni pohod in regratovi pripravki

Z učenci smo se seznanili z učinki regrata, uporabnostjo njegovih sestavnih delov, pripravi različnih zdravilnih učinkovin in latinskim imenom.
 



Skupaj smo se odpravili na zeliščni pohod v bližino šole, kjer smo v sončnem popoldnevu nabirale regratove cvetove. Nabrani regrat smo prinesle v šolo in se lotile priprave regrata za čaj ter za regratov med.


Žogarija - izdelava žoge zdravja

Za nagradni natečaj Žogarija smo se odločiti izdelati našo posebno žogo zdravja. Iz papirja smo izrezali kroge, na katere smo narisali različne motive povezane z zdravim načinom življenja. Tako so učenke upodobile različne športe, sadje, zelenjavo, prehrambeno piramido, spanje.... Kmalu bo naša žoga pripravljena za natečaj.


Jabolčna pita in čokoladni piškoti

Tokrat smo se podali v svet priprave jabolčne pite. Pripravili smi krhko testo in jabolčni nadev. Naredili smo mrežo iz testa in jo položili na jabolčni nadev. Med peko smo pripravili še testo za enostavne čokoladne piškote, s katerimi smo pogostili prijavljene učence pravljičnega večera "Spat z lučko".

lupljenje jabolk

končni izdelek iz krhkega testa
izdelava čokoladnega testa
oblikovanje čokoladnih piškotov

pečeni piškoti


Jajce v steklenici

Ko zagledamo pravo kokošje jajce na dnu steklenice, ki ima ožji vrat kot jajce, se vprašamo: le kako je prišlo jajce v steklenico in pri tem ostalo celo?

Najprej moramo omehčati jajčno lupino. Jajce smo za en dan potopili v kis za vlaganje in lupina je postala mehka. Potem pa smo se lotili poskušanja. Potrpežljivo smo mehko jajce potiskali skozi grlo steklenico, a žal nam tokrat poskus ni uspel, saj je jajce počilo. Uspelo pa nam je mehčanje lupine. 
 



sobota, 25. april 2015

Noč branja "S knjigo spat"

Slika pove več kot 1000 besed. Morda le to: bilo je super - za 10. Ne, za 20. Ne, bilo je za 100!

Najprej so nastale osnove za pravljične klobuke.
Uvodni pozdrav in nagovor v pravljični večer.


Delavnica krašenja pravljičnih klobukov.

Klobuke smo okrasili z rožicami, metuljčki, bleščicami ...
... potem pa se pripravili na nočno pot po srediških ulicah.

Slovenski pravljični junaki smo se podali na nočni pohod.

Od šole smo krenili proti Sokolani, kjer nas je čakalo navodilo za pot do zdravstvenega doma.

Pot nas je vodila od enega namiga do drugega. 

Najprej smo srečali Kekca ...

nato so nas navodila vodila naprej ...

... do Mojce Pokrajculje.

...ter do  tete Pehte.

Ob prihodu v šolo smo izbirali najbolj izvirne junake. Predstavili so se: miš iz pekarne Mišmaš ...

... Mojca Pokrajculja ...


... Kekec in še mnogi drugi.

Sledilo je nočno branje z žepnimi lučkami.
Brali smo in se pogovarjali o pravljičnem pohodu.

Nagrajene učenke s knjižnimi nagradami za najbolj izvirno, najbolj dodelano in najbolj doživeto masko.


nedelja, 19. april 2015

Slovenski pravljični junaki

Z učenci smo pri bralnih uricah prebrskali šolsko knjižnico in na policah s slikanicami poiskali slovenske knjige. Pogovarjali smo se o slovenskih pravljičnih junakih in o tem, kateri so najbolj poznani. Kar precej smo jih našli: Zvezdico Zaspanko, Mačka Murija, Petra Klepca, Kekca, Muco Copatarico, Krojačka Hlačka in še veliko drugih.



V ustvarjalnem delu so učenci risali slovenske književne junake in nato oblikovali plakat, ki smo ga nalepili na šolski hodnik.

petek, 17. april 2015

Urejanje zelenjavne gredice

Z učenci radi veliko kuhamo in pečemo. Velik pomen pripisujemo doma pridelani zelenjavi, zato smo tokrat uredili visoko zelenjavno gredico za šolo. Najprej smo v gredico dodali črno zemljo, ki smo jo zrahljali in pripravili na sajenje sadik in sejanje semen zelenjave. Pogovorili smo se o dobrih sosedih in kmalu je naša gredica dobila novo podobo. Posejali in posadili smo por, solato, rdečo redkvico, ptujsko čebulo, rukolo, pastinak in rdečo peso. Gredico bomo skrbno zalivali, v upanju, da bomo kmalu lahko pobirali pridelke, iz katerih bomo pripravili odlične jedi.








Kemijski poskusi v gimnaziji Ljutomer

Z učenci 8. razreda smo se odpravili v Ljutomer, kjer smo se v njihovem kemijskem labolatoriju seznanili s titracijo, destilacijo cocacole in ogljikovega dioksida, določali pa smo tudi količino sladkorja v gaziranih napitkih. Po samostojnem eksperimentiranju nam je laborantka pokazala še poskus  v digestoriju.