Strani

petek, 27. februar 2015

Karamelne lizike in domače septolete

Tokratno delavnico na partnerski šoli Stanka Vraza smo namenili izdelavi karamelnih lizik  in domačih septolet  z dodatkom ingverja.

Recept za domače septolete:skodelica sladkorja
0,5 skodelice vode
1 žlica limoninega soka
1 žlica medu
Pol čajne žličke mletega ingverja
Četrt žličke mletih klinčkov

Postopek priprave: Sestavine damo v posodo za kuhanje. Na majhnem ognju naj vrejo od 15 do 20 minut. Pripravljeno maso pustimo, da se malo ohladi in še vročo pokapljamo po papirju za peko. Potresemo s sladkorjem v prahu.
 
  




OBESEK ZA KLJUČE

Naša šola bo tudi letos sodelovala v osnovnošolskem natečaju Turistične zveze Slovenije  za turistični spominek. Tema izdelave je otroški turistični spominek mojega kraja. Sledili smo razpisni dokumentaciji  natečaja in si pripravili domače slano testo. Iz testa smo oblikovali obesek za ključe - buče, ki jih bomo naslednjič pobarvali in jih shranili v lično izdelani embalaži.





Kuharske priprave srjanskih tikev

S skupino kuharjev, ki so si nadeli ime Srjanske tikve smo se v gospodinjski učilnici urili v pripravi lokalne jedi iz repe, solate iz ajdove kaše in zlevenke. Pogovorili smo se o podrobnostih kuharskih postopkov in uživali v okusih jedi, ki smo jih pripravljali iz lokalnih sestavin.


Bučne dobrote

Šola je umeščena v okolje, kjer se nahaja oljarna, v kateri pridelujejo že več kot sto let bučno olje. Postopek pridelave bučnega olja je v današnjih časih še vedno isti, kot je bil nekoč. Prav zaradi oljarne je tudi lokalno okolje tesno povezano z bučami, bučnimi produkti in jedmi iz buč. Učenci, ki so se tokrat udeležili ladje dobrot so iz mletih bučnih semen z dodatkom ostalih sestavin spekli dve bučni sladici. Pripravili so biskvitno maso za rolado in bučno torto. Pečeno rolado so namazali z jagodno marmelado, biskvit za bučno torto pa smo prelili s čokolado. Slastni sladici smo v hipu pospravili. Vam pa bomo postregli z receptom.








BUČNA ROLADA
4 jajca
4 žlice tople vode
17 dag sladkorja
1 limonin sladkor
15 dag mletih bučnih semen
5 dag ostre moke

Postopek priprave: Jajca, sladkor, limonin sladkor in vodo stepamo tako dolgo, da dobimo gosto biskvitno maso. V maso narahlo vmešamo mleta bučna semena in moko. Razporedimo jo po namaščenem pakaču. Rolado pečemo v ogreti pečici približno 10 minut na 200 stopinj.


torek, 24. februar 2015

Kuharske priprave obrških muh

S skupino kuharjev, ki so si nadeli ime Obrške muhe smo se v gospodinjski učilnici urili v pripravi lokalne jedi iz kumaric, prigrizka iz ajdove kaše in žemline pogače. Pogovorili smo se o podrobnostih kuharskih postopkov in uživali v okusih jedi, ki smo jih pripravljali iz lokalnih sestavin.




Nenavadno testo

Lotili smo se kemijskega poskusa pri katerem smo izdelali dve vrsti testa.  Prvo testo smo oblikovali iz moke, sladkorja in vode. V drugo testo pa smo poleg moke, sladkorja in vode dodali še kvas. Iz testa smo izdelali majhne kroglice.



V dva kozarca za vlaganje smo nalili vodo. V kozarca smo dali majhne kroglice iz testa, nato pa smo počakali na reakcijo. Kroglice iz testa v katerem je bil kvas so se dvignile na površje. Pri tem so nastale razpoke iz katerih je uhajal plin ogljikov dioksid. 

Dino: "Zelo mi je bilo zanimivo, ko so kroglice priplavale na površje. "


sreda, 18. februar 2015

Kuhnapato in Obrške muhe

Na kuharskem tekmovanju za osnovnošolsce bodo Srjanskim tikvam delale družbo še Obrške muhe. Ime so si nadeli po vasi iz katere prihaja večina kuharjev. V počitnicah so si krajšali čas s kuhanjem lokalne jedi na žlico pri kateri smo uporabili lokalno tipične sestavine z dodatki. Žitni prigrizek je kupček katerega osnova je ajdova kaša. Pripravili smo še mlečni prigrizek za šolsko malico, ki so ga v naših krajih nekoč pogosto pekle naše babice, danes pa je že skoraj tonil v pozabo. 
 Zavzetost kuharjev se je izkazala v okusu  in izvrstnem videzu jedi. 








Kuhnapato in Srjanske tikve

V lanskem šolskem letu smo se z kuharsko ekipo učencev naše šole uvrstili v finale osnovnošolskega kuharskega tekmovanja Kuhnapato. Prav tej uvrstitvi pripisujemo letošnji izjemno velik interes učencev po kuhanju in sodelovanju na tem tekmovanju. Tako se bo že v začetku marca naša šola podala novim kuharskim dogodivščinam naproti, saj se bomo z dvema kuharskima ekipama udeležili regijskega tekmovanja za Pomurje, ki bo potekalo pri mesarstvu Kodila. 

Srjanske tikve bo ime kuharske ekipe, ki se bo kljub popolnoma novi sestavi kuharjev ohranilo še v tem letu. 
Počitniški čas so kuharji izkoristili za pripravo jedi na žlico, jedi iz kaše ter mlečne jedi. Bili so zelo spretni, jedi pa izvrstne.








Počitniško drsanje

Prvi dan zimskih počitnic smo izkoristili za obisk Ledne dvorane v Mariboru. Številčna množica prijavljenih učencev med katerimi se je marsikdo prvič preizkusil v drsanju je na ledu nadvse uživala. V fotografski objektiv smo ujeli nekaj "drsaliških" utrinkov.





Valentinovi jagodni srčki

Z ladjo dobrot smo se na partnerski šoli podali v svet valentinovega. Iz krhkega testa smo izrezali srčke. Po dva smo zalepili z jagodno marmelado in jih napolnili s prelivom iz jagod.






Olimpiada balonov

Napihnili smo balon in tako smo ujeli zrak, ki ga dihamo.
Preden smo izvedli olimpiado balonov smo prvo steklenico z nataknjenim balonom odnesli na sneg, drugo steklenico z balonom pa smo dali na vroč radiator. Balon, ki je bil na hladnem se je stisnil, balon na toplem pa se je razširil. Ugotovili smo, da je zrak plin, ki se na toplem razširi in na mrazu skrči. 










Olimpiado balonov smo izvedli s štirimi stekleničkami v katere smo nalili kis, jabolčni sok, limonin sok in jogurt. Tekmovanje smo izvedli tako, da smo v vsako stekleničko dodali žlico sode bikarbone in takoj po dodatku smo na steklenico namestili balon. Baloni so se napihnili. Zmagovalec je bil balon nameščen na steklenici z limoninim sokom, sledil je balon nameščen na kisu, potem na jogurtu in nazadnje balon nameščen na jabolčnem soku. 
Glavni krivec za napihovanje balonov je bil plin ogljikov dioksid.