Strani

torek, 27. januar 2015

Branje s ptičje perspektive







Bralne urice na partnerski šoli vsakokrat popestrimo s tematsko ustvarjalnico. Tokrat smo brali in ugibali živalske uganke ter spoznali dve zgodbi, v katerih nastopajo živali - prva skupina učencev je zgodbo poslušala in spremljala ilustracije, v drugi skupini pa so vlogo bralcev prevzeli učenci, ki so brali po delih.
Kasneje smo polepili ptičke iz papirja in jih obesili na dekoracijo iz vej.

Junaki na štirih tačkah

Na Bralni četrtek smo tokrat povabili junake na štirih tačkah.

Učenke so prebirale različne knjige o živalih in ena drugi predstavile tiste, ki so jim najljubše. Nato so skupaj oblikovale živalsko uganko. Uganete, kaj je to?

Ima dlako in rad spi,
prinesite mu tri kosti.
Pogosto lula po drevesih,
sprehod mu zelo koristi.


Žabji kralj in ostale regice

Na naši partnerski šoli smo pripravili "žabje" bralne urice.

Učenci prve skupine so poslušali pravljico o žabjem kralju, nato pa v tehniki origami izdelali poskakujoče regice in jih pobarvali. Priredili smo še tekmovanje za naslov najhitrejše žabice.







Druga skupina učencev pa je po poslušanju zgodbe žabe narisala in jih potapkala s kosom vate, namočenim v zeleno tempero. Nastale so simpatične umetnine.



ponedeljek, 26. januar 2015

Sadna solata na OŠ Stanka Vraza

V zimskih dneh je pomembno, da zaužijemo zadostno količino viatminov, ki jih lahko pridobimo tudi z uživanjem sadja. 
Tokratno delavnico na partnerski šoli smo namenili pripravi sadne solate. Sadje smo oprali, ga olupili, narezali ter ga zmešali z dodatkom sladkorja v prahu. Za piko na i smo dodali še smetano. 




Raziskovalna naloga SREDIŠKA RIMSKA VILA

Z učenkami 6. in 7. razreda se bomo drugič zapovrstjo udeležili festivala Turizmu pomaga lastna glava. Letošnja tema so zgodbe turizma in odločile smo se raziskati delček argeološke najdbe našega kraja, ki smo jo predstavile v raziskovalni nalogi Središka rimska vila. Turistični produkt, ki smo ga opredelile v okviru te raziskovalne naloge je popoldanska prireditev, ki smo jo poimenovale Središka rimska dogodivščina. V okviru festivala smo oblikovale raziskovalno nalogo, katero so nam  z odgovori na anketna vprašanja pomagali sooblikovati mlajši učenci naše šole, zapisale scenarij ter posnele video oglas, izdelale ladjice in lovorjeve ogrlice. Čaka pa nas še idejna zasnova in oblikovanje turistične tržnice, na kateri se bomo 24. 3 predstavili z našim turističnim produktom. 







Bučno milo in darilne škatlice

Za obiskovalce medgeneracijskega debatnega turnirja smo izdelali bučno milo in darilne škatlice.


nedelja, 25. januar 2015

Peka medenjakov in domačega prijatelja

Medeno testo smo kmalu preoblikovali v kroglice - medenjake. Medenjaki so originalni, ko jim naredimo "led" iz beljakov, sladkorja in limoninega soka. Ker se učimo ustreznih pekovskih veščin smo se držali postopkov priprave in ugotovili smo, da so medenjaki z ledom res dobri.

Učenki, ki sta že vešči pečenja sta se lotili samostojne priprave domačega prijatelja. Marljivi slaščičarji so spekli veliko piškotov.



Vodomet z iztekajočimi curki in plavanje ladjic

Pri obravnavi hidrostatičnega tlaka smo pokazali eksperiment z iztekajočimi curki vode iz plastenke. V plastenko smo naredili tri luknjice. Plastenko smo napolnili z vodo, nato pa smo opazovali iztekajoče curke. Curek pri dnu plastenke je bil najdaljši, curek pri vrhu plastenke pa najkrajši. Opazili smo, da so vsi trije curki imeli enako obliko, kljub različnemu dometu.  












V drugem poskusu smo učili plavati vžigalice. Delci vode se na površini držijo zelo močno skupaj. Zdi se, kot da ustvarjajo nekakšno napeto opno. Poskus smo izvedli tako, da smo v vžigalico naredili zarezo. Zarezo smo razširili in vanjo kanili detergent. Vžigalico smo položili v vodo in naša "ladjica" je zaplula. 



Izdelava bučnega in zeliščnega namaza

V petek smo na partnerski šoli Stanka Vraza izdelovali bučni in zeliščni namaz. Mletim bučnim semenom smo dodali bučno olje, vrelo vodo, sol in česen. Dobili smo zelen bučni namaz. Ko smo poskusili izdelano smo se lotili izdelave prehranske piramide iz papirja. Poiskali smo različna živila in jih lepili na papirnato piramido.
Kmalu je v gospodinjsko učilnico prišla druga skupina učencev s katerimi smo izdelali še zeliščni namaz iz skute z dodatkom zelišč (drobnjak, peteršilj in bazilika).




nedelja, 18. januar 2015

Če zamahneš s čarobno palčko ...

Tokrat je bralni četrtek zaznamovala zbirka knjig o malih vilah. Začeli smo razmišljati, kaj bi naredili s čarobno palčko, če bi nam prišla v roke.

Žak: Začaral bi se v kačo kobro.

Ana: Pričarala bi si cel živalski vrt.

Pia: S čarobno palčko bi pričarala velikana, ki bi ubogal samo mene. Potem pa še vilo, ki bi mi     pomagala, če bi kdo nagajal.

Maja: Jaz pa bi si začarala tri družine konjev. Konje bi poimenovala Blisk, Strela in Lepi.

Po branju smo izrezali in pobarvali čarobne palčke. Morda nam kdaj uresničijo katero od skritih želja ...

sreda, 14. januar 2015

Šivanje etuija s soncem

Z učenci se bomo tudi v letošnjem letu prijavili na natečaj za turistični spominek. V ta namen smo oblikovali idejo o izdelavi etuija, ki ga bo krasilo sonce iz bučnih semen. Iz filca smo izrezali pravokotnike in kroge, nato pa smo pričeli šivati. Nekateri so se te veščine šele naučili, spet drugim je šlo delo gladko od rok. Z veliko mero vztrajnosti so kmalu nastajali pisani etuiji. 
Naslednjič jim bomo dodali lokalni pridih-bučna semena in izdelek bo pripravljen.






Peka slastnih zimskih piškotov

V zimskem času ne gre brez piškotov, zato smo se podali v svet spoznavanja in priprave piškotov iz krhkega testa. Iz čokoladnega testa smo oblikovali slastne palčke, kokosovo testo pa smo oblikovali v rogljičke. 
Pri peki nas je bilo res veliko, a kljub temu smo se sladkali in nestrpno pričakujemo že naš naslednji slaščičarski podvig.




Izdelava src za srečo

Z ustvarjalnimi učenci bomo tudi letos izdelovali številne izdelke iz različnih materialov, pri čemer bomo dali velik poudarek tehnični inovativnosti in uporabi ekoloških materialov. Pri izdelavi ne bo šlo brez  merjenja in geometrije. Z lastno oblikovanimi izdelki bomo sodelovali na razstavah, prireditveh in natečajih.

Prvo delavnico smo posvetili ulitkom. Različne izdelke smo barvali z akrilnimi barvami.






Sončni zahod

Nebo se ob sončnem zahodu pogosto obarva oranžno ali rdeče. Z mlekom in vodo smo ponazorili oranžno-rdeči sončni zahod. 

Pri našem poskusu ni nastal čisto pravi sončni zahod, a kljub temu smo se iz ponazoritve veliko naučili. 
Bela sončna svetloba potuje skozi zrak. Ob sončnem zahodu pridejo do nas le žarki oranžne in rdeče svetlobe, saj drobni delci v zraku razpršijo vse druge barve. Zato je sonce videti oranžnordeče in enako obarva tudi nebo. 



Izbruh vulkana

Na pobudo učencev smo izvedli eksperiment  s kemijsko reakcijo snovi – izbruh vulkana. Najprej smo pripravili  pripomočke, sledil je natančen postopek izdelave po navodilih ter analiza z ugotovitvami. Pogovorili smo se o ogljikovem dioksidu - plinu, ki je pogosti spremljevalec poskusov. 

Ugotovili smo, da je reakcija izbruha vulkana najbolj intezivna med kisom in sodo bikarbono. Kljub temu, da sta kis in pecilni prašek povzročila izbruh pa ta ni bil tako intenziven kot pri reakciji med kisom in sodo bikarbono.





Vodni vulkan

Podali smo se v svet eksperimentiranja z vročo in hladno vodo. Vročo vodo smo obarvali zeleno in jo nalili v mahno stekleničko. Hladno vodo pa smo nalili v večji kozarec za vlaganje. Zaprto stekleničko z vročo obarvano vodo smo položili v hladno vodo, nato pa smo opazovali nastali vodni vulkan. Plast tople nad hladno vodo smo tudi narisali.













ponedeljek, 12. januar 2015

Snežaki in polžki

Na prvi delavnici ladje dobrot smo se lotili izdelave snežakov iz mozarelle ter peke slastnih polžev iz listnatega testa.
Za snežake smo na zobotrbec nanizali sir, izdelali smo jim oči iz črnega popra, nos iz korenčka, šal iz pršuta in klobuk iz šampinjonov. 
Dekleti sta med tem pripravljali slane polžke. Listnato testo sta razvaljali, ga premazali z razžvrkljanim jajcem in nadevali s šunko ter sirom. Vse skupaj sta zavili, narezali in naložili na pekač. 

Kmalu je zadišalo iz pečice.